• Artistieke expressie

  Later als ik jong ben … vind ik in mijn jeugdhuis ruimte om te creëren

  Jeugdhuizen eisen steeds vaker hun plek op als artistieke en culturele plek voor en door jongeren. Niet enkel als podium of als tentoonstellingsruimte, maar ook als hub voor creatie en educatie.

   

  We bekijken wat het jeugdhuis, als relatief jonge speler, kan betekenen in het cultuureducatieve landschap. We onderzoeken hoe jeugdhuizen vandaag werken rond artistieke expressie en wat hun plaats is binnen de lokale context. Welke trajecten zetten ze op, hoe ondersteunen ze jongeren en hoe werken ze daarvoor samen met partners?

   

  Via een aantal good practices en getuigenissen uit het veld onderzoeken we hoe jeugdhuizen een waardevolle rol kunnen opnemen als cultuureducatieve speler en hoe ze daarin ondersteund kunnen worden.

  Sprekers

  Yannick Moyson staat al jaren bekend als ware duizendpoot in het jeugd- en cultuurlandschap. Zo is hij niet enkel actief als slampoëet, maar begeleidt hij ook jongeren in hun eigen projecten. Bovendien is hij projectmedewerker van jongerencentrum Bouckenborg (Merksem) waar hij zich inzet voor Vers Geweld, een bovenlokaal project dat de artistieke expressie van jongeren stimuleert. Vanuit die positie geeft hij zijn visie op het thema.

   

  Wannes Van Coillie komt vertellen over Broei.On, het artistiek project van Jong Geweld (Turnhout). Via halfjaarlijkse trajecten wordt daar samen met jongeren toegewerkt naar toonmomenten binnen verschillende disciplines. Wannes licht de werking van het project toe, de manier waarop zij jongeren ondersteunen en hoe zij samenwerken met partners.

   

  Janna Lefevere van k.ERF, een van de Kempense erfgoedcellen, komt vertellen over een opmerkelijke samenwerking met M.art, het bovenlokale project rond artistieke expressie uit jeugdhuis Tydeeh (Mol). Jongeren bouwden toen samen een tentoonstelling op in het Jakob Smits Museum.

   

  Roel Thierens komt samen met een deelnemer van SONAR, het artistiek project van jeugdhuis Den Eglantier (Sint-Niklaas) vertellen over hun werking. Samen met AIFOON heeft SONAR een project opgezet rond geluidskunst.

   

  Elke Verhaeghe van het Forum voor Amateurkunsten komt vertellen over manieren waarop lokale spelers kunnen samenwerken voor het opzetten van artistieke projecten.

  Presentatie

  U kan hier de presentatie over dit thema terugvinden.

   

  Ga terug naar het overzicht van de 9 thema's.

 • Ben je erbij?

  Wanneer? Vrijdag 14 oktober 2016

  Onthaal? 9u00 – Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen

  Einde? 17u30 – Jeugdcentrum Kavka, Oudaan 14, 2000 Antwerpen

  Prijs? Leden: € 45 / niet-leden: € 55

   

  De prijs is inclusief een publicatie over het jeugdhuiswerk van de toekomst die je na de conferentie toegestuurd krijgt.

  Je hoeft je betaling niet vooraf in orde te maken. Na afloop van de conferentie krijg je een factuur. Werk je met een bestelbon, bezorg die ons dan voor de conferentie via steven.hellemans@formaat.be of Formaat vzw, Boekhouding, De Wittestraat 2, 2600 Berchem.