• Buurtgericht werken

  Later als ik jong ben … maakt mijn jeugdhuis de buurt en de buurt mijn jeugdhuis

  Bij buurtgericht werken staat de wisselwerking tussen het jeugdhuis en de directe omgeving centraal. Want die is cruciaal: door in dialoog te gaan met alle mensen van je buurt, creëer je sterke lokale verankering. En dat is nodig. Het jeugdhuis is geen eiland. Het staat midden in de wereld en neemt een eigen plek in de samenleving in.

   

  We staan eerst stil bij de essentie van buurtgericht werken. Waarom is dat belangrijk? Welke vormen kan het aannemen? Welke dynamiek brengt het op gang? Daarna presenteren drie deskundigen hun ervaringen. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden illustreren die hoe ze buurtgericht werken. Formaat nodigt daarbij ook andere jeugdwerkorganisaties uit.

   

  Samen verkennen we verschillende vormen van buurtgericht werken. Formaat zelf brengt vindplaatsgericht jeugdwerk in beeld: jeugdwerkers van Formaat trekken je via filmpjes die ze maakten mee de straat op en vertellen hoe ze rond de thema’s competenties en vrije tijd aan de slag gaan, en hoe jongeren dat beleven. Ward Christens van T-Klub legt uit hoe hij jeugdwerker werd, en waarom hij dat bleef. Daarna neemt Sara Weemaes je mee naar twee prachtige projecten waar ze haar schouders onder zette: De Vertellerij en Spektrum. Filip Balthau van JES sluit af met enkele overschouwende bedenkingen, formuleert uitdagingen en stipt nieuwe mogelijkheden van vindplaatsgericht jeugdwerk aan.

   

  Afsluiten gebeurt hier met een pittige discussie over de gelijkenissen en verschillen tussen al die vormen van buurtgericht werken.

  Sprekers

  Redouan, Mounir en Dieter, drie vindplaatsgerichte jeugdwerkers van Formaat, nemen je op sleeptouw. Ze trekken je niet letterlijk mee de straat op, maar dankzij korte filmpjes die ze maakten, stap jij wel mee in hun praktijk. Hoe gaan ze te werk? Hoe leggen ze contact met de jongeren? Hoe bouwen ze een band met hen op? En bovenal: wat betekent dat voor die jongeren?

   

  Ward Christens werkt al acht jaar voor T-Klub. In het jeugdwerk dat eeuwigheid. Onder verschillende generaties van jongeren in Lokeren is hij een begrip. Maar zijn verhaal begint aan de andere kant van de wereld, in de Peruviaanse Andes. Daar ontdekte hij de kracht van vindplaatsgericht jeugdwerk. In zijn inspirerende presentatie legt hij uit waarom hij vindplaatgericht jeugdwerker werd – en dat ook bleef.

   

  Voor Sara Weemaes staan diversiteit en jeugdcultuur centraal in alles wat ze doet. Als publiekswerker vormde ze de voormalige wijkbibliotheek van Berchem om tot De Vertellerij, een kinderbelevingsbib. Alsof dat nog niet genoeg was, stampte ze als voorzitter van OJC Kompas samen met de jongeren van het jeugdhuis Spektrum uit de grond. Dat is een ‘house of arts and games’ in Sint-Niklaas. Sara toont zo dat ze met haar twee voeten stevig in de praktijk en laat je binnenkijken in haar hoofd vol sterke beleidsmatige ideeën.

   

  Filip Balthau is al meer dan 20 jaar bezig met outreachend jeugdwerk. In 1995 startte hij een straathoekwerkproject in Lokeren. Daarna introduceerde hij vindplaatsgericht werken bij KIDS en verrichte hij bij JES een pak explorerend werk rond dit thema. Vandaag is hij coördinator van JES Antwerpen. Vanuit zijn jarenlange praktijkervaring reikt hij een inspirerende kaders aan. Ook formuleert hij een aantal uitdagingen voor het vindplaatsgericht jeugdwerk.

 • Ben je erbij?

  Wanneer? Vrijdag 14 oktober 2016

  Onthaal? 9u00 – Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen

  Einde? 17u30 – Jeugdcentrum Kavka, Oudaan 14, 2000 Antwerpen

  Prijs? Leden: € 45 / niet-leden: € 55

   

  De prijs is inclusief een publicatie over het jeugdhuiswerk van de toekomst die je na de conferentie toegestuurd krijgt.

  Je hoeft je betaling niet vooraf in orde te maken. Na afloop van de conferentie krijg je een factuur. Werk je met een bestelbon, bezorg die ons dan voor de conferentie via steven.hellemans@formaat.be of Formaat vzw, Boekhouding, De Wittestraat 2, 2600 Berchem.