• Vernieuwend Aanbod

  Later als ik jong ben … maak ik mee het aanbod van mijn jeugdhuis

  Daar waar jongeren elkaar ontmoeten en tijd met elkaar doorbrengen, ontstaat vaak iets dat groter is dan de som der delen. Gewoon vrijblijvend samenzijn kan in een vingerknip omslaan in een spannende activiteit of een uitdagend project van langere duur. Jeugdhuizen zijn plekken die de voorwaarden voor die bewuste vingerknip proberen te creëren. We zoomen in op dat moment, wat eraan voorafgaat en wat erop volgt.

   

  Je zou het ook aanbod kunnen noemen. Wat er in een jeugdhuis te doen is, is namelijk vaak ook meteen een voorstel voor andere jongeren om mee te participeren. Maar die participatie start niet alleen als het aanbod er is. Integendeel. Misschien is het aanbod zélf wel het resultaat van een participatief traject. Tegenwoordig heet dat prosumers: jongeren die producent en consument zijn van hun eigen aanbod. En dat staat volgens ons zo duidelijk op het lijf van jeugdhuizen geschreven dat we het voor deze studiedag tot werkvorm omdopen. Maar hoe functioneert die werkvorm en welke zijn de variabelen? Is het resultaat van zo’n project altijd hetzelfde? We bieden een theoretisch kader en tonen een inspirerend voorbeeld uit het veld.

  Sprekers

  Gerardo Salinas is artistiek leider van het Mestizo Arts Platform (MAF) en programmator voor de Arenbergschouwburg. Hij komt vertellen hoe en waarom Studio Urbanization, een project waarbij experiment centraal staat, jongeren opspoort en uitnodigt om aan de slag te gaan. Hij zal ook inzoomen op de impact van Studio Urbanization op het aanbod voor jongeren en op de manier waarop MAF zich organiseert om de jonge makers te laten doorstromen naar professionele creatieopdrachten.

   

  Sara Logghe studeerde communicatiewetenschappen en is sinds 2013 aan de slag bij iMinds, een onderzoeksinstituut dat digitale innovatie stimuleert. Sara ontwikkelde daar mee de User Innovation Toolbox, een set methoden en instrumenten die je kan raadplegen wanneer je op zoek bent naar een gepaste en inspirerende manier om aan user-centric innovatie-onderzoek te doen. Sara komt vertellen hoe iMinds naar prosumers kijkt en wat het jeugdwerk daaruit kan leren. Ze legt ook uit hoe iMinds de User Innovation Toolbox en gebruikt om participatieve trajecten af te leggen met jongeren en zo tot een vernieuwend aanbod te komen.

   

  Ine Vos (stafmedewerker jeugd en onderwijs bij Lasso, het Brussels netwerk voor cultuurparticipatie en kunsteducatie) en Hanne Stevens (onderzoekster aan de Erasmushogeschool Brussel, opleiding sociaal werk) komen samen Move It Kanal voorstellen, een project dat de cultuurbeleving bij jongeren in de Brusselse Kanaalzone onderzoekt. Ine en Hanne gunnen ons een eerste blik onder de motorkap van het project. Hoe gaan ze te werk en wat leerden ze tot nu toe? Welke tips hebben ze voor wie zelf het aanbod voor jongeren en de verwachtingen van die jongeren wil onderzoeken?

   

  Jasper Kinyentama is één van de twee jongeren die in 2009 Urban Woorden oprichtte, een socio-culturele organisatie met een passie voor poëzie (slam), rap en performance. Jasper geeft een inkijk in de manier waarop zij de ondersteuning van de stad Leuven en andere organisaties hebben ervaren tijdens het opzetten en uitbouwen van een innovatief aanbod rond poëzie.

   

  Stef Moens is projectmedewerker voor Formaat en begeleidt de geboorte – of beter: wedergeboorte – van _plek, een jeugdhuis in het hart van Gent waar Formaat een praktijkonderzoek voert en samen met creatieve jongeren een vernieuwend aanbod opzet. Stef licht de aanpak en de rol van de stad in het project toe.

 • Ben je erbij?

  Wanneer? Vrijdag 14 oktober 2016

  Onthaal? 9u00 – Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen

  Einde? 17u30 – Jeugdcentrum Kavka, Oudaan 14, 2000 Antwerpen

  Prijs? Leden: € 45 / niet-leden: € 55

   

  De prijs is inclusief een publicatie over het jeugdhuiswerk van de toekomst die je na de conferentie toegestuurd krijgt.

  Je hoeft je betaling niet vooraf in orde te maken. Na afloop van de conferentie krijg je een factuur. Werk je met een bestelbon, bezorg die ons dan voor de conferentie via steven.hellemans@formaat.be of Formaat vzw, Boekhouding, De Wittestraat 2, 2600 Berchem.